Noorderpoort komt met datacenteronderwijs: ‘groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel’

25 november 2020

Onlangs zijn de eerste acht IT-studenten van Noorderpoort in Groningen gestart met het nieuwe keuzedeel ‘Datacenter IT Techniek’. Noorderpoort is het eerste ROC dat dit keuzedeel aanbiedt. Het nieuwe keuzedeel is een antwoord op de toenemende vraag van datacenters naar goed gekwalificeerd personeel. “De datacenterbranche is booming, zeker in Groningen.”

Het keuzedeel ‘Datacenter IT Techniek’ is het resultaat van een samenwerking tussen brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) en Noorderpoort. Uit die samenwerking is een curriculum voortgekomen, dat naadloos aansluit op de wensen van de industrie: de datacenters.

Groningen ideale plek

Dat uitgerekend in Groningen dit keuzedeel voor het eerst wordt aangeboden is niet voor niets. “Groningen is een van de Nederlandse regio’s’ met relatief veel datacenters”, verduidelijkt Sanne Borger, van de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap, het onderwijsinnovatieprogramma van Noorderpoort. Ze wijst als voorbeeld op de twee grote centra in de Eemshaven, die van Google en QTS, maar ook in de stad Groningen – onder andere op het Zernike Science Park – zitten een aantal datacentra. Maaike van Kessel, practor Digitaal Vakmanschap: “Groningen is een ideale plek voor dit keuzedeel: datacenters groeien gezond door. Bovendien, zoals Dataport Eemshaven ook aangeeft, is er is genoeg groene energie, connectiviteit en ruimte.”

Vraag naar personeel

Momenteel werken er landelijk meer dan 10.000 mensen in en om de datacenters, maar dat aantal neemt rap toe, zegt Borger. “Om de razendsnelle groei bij te benen, is het essentieel dat nu actie wordt ondernomen op het gebied van onderwijs. Nu al bestaan er chronische arbeidstekorten en met de groei van de sector zal de vraag naar personeel alleen maar toenemen”, motiveert ze de noodzaak van het keuzedeel.

Praktijkervaring

Inmiddels zijn de eerste acht studenten gestart met het spiksplinternieuwe keuzedeel. Ze zullen komende tijd praktijkervaring opdoen bij Datacenter Groningen in Zuidbroek.

De studenten zijn in september gestart met het keuzedeel, maar betrokken docenten werden eerder al klaargestoomd: zij zijn aan het eind van vorig schooljaar al op docentstage geweest bij de Dutch Data Center Association. Zij volgden een masterclass en brachten een bezoek aan een datacentrum.

Datacenter IT Technician

De studenten worden opgeleid op voor het vakgebied Datacenter IT Technician. “Daarbij draait het niet alleen om ICT-kennis maar ook om kennis van installatietechniek en koelsystemen, duurzaamheid en beveiliging”, verduidelijkt Van Kessel.

De bedoeling is dat er in februari volgend jaar opnieuw een nieuw keuzedeel van start gaat: Datacenter Facility Engineering. Momenteel wordt hard gewerkt aan het lesprogramma en curriculum van dit keuzedeel.