Belangrijk bij aansluiting

Datacenter Groningen stelt racks ter beschikking bestemd voor exclusief gebruik voor opslag en aansluiting van apparatuur. Ons team van professionals heeft jarenlang ervaring als eindgebruiker van verschillende datacentra. Dus of u nu uw telecom of uw bedrijfsgevoelige gegevens onderbrengt in ons datacenter, we weten als geen ander wat belangrijk is voor u en uw apparatuur.

Datacenter Groningen zorgt bij aansluiting voor;

  • de bekabeling naar het rack,
  • de aanwezigheid van een patch panel (wall outlet) in ieder rack.
  • professionele begeleiding op de vloer
Direct contact opnemen

Handige feitjes: Datacenter Groningen levert standaard redundante stroomvoorziening per rack door middel van een A en een B feed (stroomtoevoer). Als een van de feeds door omstandigheden uitvalt, neemt de andere feed automatisch over, om redundantie te kunnen bieden. Om hiervan gebruik te kunnen maken is het essentieel dat uw apparatuur is aangesloten op zowel de A als de B feed.

U zorgt ervoor dat;

  • de geplaatste apparatuur in de 19’’ (19 inch) profielen kan worden gemonteerd (dit om de open ruimtes tussen de apparatuur te kunnen afsluiten en de koude en warme gang van elkaar te kunnen scheiden),
  • apparatuur 230 Volt AC geschikt is en niet meer dan 16 of 32 Ampère kan gebruiken,
  • het totale gewicht van een heel rack inclusief apparatuur maximaal 1000 kilogram is (een hoger gewicht is in overleg wel mogelijk),
  • de uitvoering van de rackruimte-dienstverlening van Datacenter Groningen gerespecteerd wordt en de aanwijzingen opgevolgd,
  • uw apparatuur binnen het maximale aantal kW-verbruik kan blijven, behorende bij het type rack.

Kenniscentrum

4 dingen waar je om moet denken wanneer je naar een datacenter gaat.

Je hebt besloten om jouw IT-infrastructuur te verhuizen naar een datacenter, maar waar moet je allemaal over nadenken, wat moet je weten en wat moet je regelen. In dit artikel vertellen wij jou om welke 4 dingen je moet denken wanneer je naar een datacenter wilt verhuizen.

Waarden

Uiteindelijk kies je een datacenter dat past bij jouw als ondernemer of bij jouw organisatie. Het is vooraf belangrijk dat je weet wie je bent als bedrijf en waar jij waarde aan hecht. Is het bijvoorbeeld voor jou belangrijk dat er 24/7 iemand op locatie is of wil je graag een vast contactpersoon. Denk vooraf goed na over wat voor ondersteuning jij nodig hebt van een datacenter.

Hoeveelheid servers

Vervolgens is het belangrijk om in kaart te brengen hoeveel ruimte jouw apparatuur in beslag gaat nemen. Hoeveel servers wil je plaatsen en heb je aan één rack voldoende of heb je meerdere nodig.

Netwerk

Daarnaast is het belangrijk om alvast na te denken over hoe je het netwerk ingedeeld wilt hebben. Hoeveel IP-adressen heb je nodig en wil je bijvoorbeeld gebruik maken van IPv4 of van IPv6? Bovendien is het verstandig om vooraf na te gaan hoeveel internet je gaat verbruiken.

Stroom

Op basis van jouw servers en netwerkvoorkeuren kunnen we gaan kijken hoeveel stroom je gaat verbruiken, wat voor type voeding je nodig hebt en hoeveel stroom je naar verwachting zult gaan gebruiken.

Zoals eerder genoemd denken wij van Datacenter Almere en Datacenter Groningen graag met je mee over de benodigdheden, de apparatuur en de indeling. We bieden hands on support. We zijn niet bang om onze mouwen op te stropen en je te helpen.

Heb je vragen of wil je graag meer informatie?

Waaruit bestaat een datacenter?

In ons vorige artikel vertelden we je al dat een datacenter garant staat voor de continuïteit van jouw computerservers en digitale applicaties. Dit betekent dat het doel van het datacenter is dat alle systemen en diensten altijd door blijven draaien. In dit artikel geven we je een kijkje in de kelders van een datacenter en vertellen we jou wat de belangrijkste onderdelen van een datacenter zijn.

Serverruimte

Allereerst heb je de serverruimte waar alle racks staan. Deze staan vaak in een afgesloten ruimte om de optimale koeling mogelijk te maken. Bovendien is het mogelijk om de fysieke veiligheid van jouw rack te verhogen door bijvoorbeeld een kooi om de systemen heen te zetten. De serverruimtes van Datacenter Almere en Groningen kunnen alleen betreden worden door degenen die daartoe bevoegd zijn.

Koelsystemen

Al die technieken produceren behoorlijk wat warmte en het is daarom van belang om de ideale temperatuur te behouden in het datacenter. Hiervoor voeren high-efficiency koelsystemen warmte af via het airconditioning systeem naar de buitenlucht via warmtewisselaars op het dak. Doorgaans worden er verschillende koeltechnieken gebruikt, zoals luchtkoeling of waterkoeling. Ook worden er meer innovatieve technieken gebruikt zoals adiabatisch koelen of koelen met olie of andere vloeistoffen. In Datacenter Groningen en Almere staan vier koelsystemen, waarvan er twee ten allen tijden draaien. Mocht er één uitvallen hebben we een reserve koeling. Wanneer ook deze uitvalt, neemt de andere koeling het automatisch over.

Warmtewisselaars

Op het dak van het datacenter laten warmtewisselaars overtollige warmte van de turbo-koelaggregaten los. Bij hoge buitentemperaturen worden de wisselaars besprenkeld met water om de efficiëntie van de warmteafvoer te verhogen.

Dieselgeneratoren en batterijen

Stroom is één van de belangrijkste onderdelen van een datacenter. Wanneer de stroom uitvalt, stoppen alle systemen en dat is precies wat een datacenter probeert te voorkomen.

Om dat te voorkomen worden de dieselgeneratoren automatisch binnen enkele seconden opgestart. Totdat de generatoren een korte opstartfase doorlopen hebben, levert de. Uninterruptible Power Supply (UPS) stroom. Het UPS apparaat compenseert ook de spanningsschommelingen en vervormingen. Echter, deze batterijen kunnen niet eigen kracht stroomuitval opvangen dat langer duurt dan een paar uren of dagen. Daarvoor zijn dan de generatoren nodig. Na de korte opstartfase nemen de generatoren de volledige stroomvoorziening over en kan de oorzaak van de stroomuitval opgelost worden.

Monitoring

Controlestations voor de beveiliging van het gebouw en datacenter systemen dienen als centrale commando’s in het datacenter. Deze ruimte wordt ook wel een Network Operations Center of NOC genoemd. Alle belangrijke informatie wordt verzameld via een DCIM (Data Center Infrastructure Management) systeem en weergegeven op grote schermen. Elke afwijking van de standaard operatie wordt onmiddellijk gemeld.

Meet-Me-Rooms

Connectiviteit is de sleutel voor een datacenter. Zonder sterke verbindingen is een datacenter nutteloos. Al deze verbindingen komen samen in Meet-Me-Rooms ofwel MMRs, waardoor er eenvoudig en relatief voordelig verbindingen gemaakt kunnen worden. Er zijn altijd minimaal  twee MMRs in een datacenter aanwezig, vanwege de redundantie, en van daaruit wordt vervolgens gedistribueerd naar de serverkamers.

Security

Voor het veilig houden van onze data is de fysieke beveiliging minstens net zo belangrijk als de digitale veiligheid – de cybersecurity. Zo hebben datacenter geavanceerde hekwerken en een beveiligde poort om ongewenste bezoekers buiten te houden. Bovendien zijn er meerdere videocamera’s en CCTV camera’s die toezien op de buitenkant van het gebouw en het terrein. De camera’s zijn op een zodanige wijze geplaatst dat één camera ook een andere bewaakt. Dit betekent dat, indien een van de camera’s uitvalt, er nog altijd monitoring is.

Brandbestrijding

Alle serverruimtes waar de data staat opgeslagen zijn voorzien van rookdetectie systemen die de ruimte 24/7 bewaken. In het geval van brand kunnen water, blusschuim of bluspoeder brandbestrijdingssystemen mogelijk meer schade in een datacenter veroorzaken dan een verkoolde kabel. Daarom hebben speciale blusgassen de voorkeur. Een blusgas vermindert het zuurstofgehalte in de lucht, dit verstikt de bron van het vuur en het is onschadelijk voor mensen en het materieel.

We hopen je hiermee een kijkje gegeven te hebben in alle ruimtes van een datacenter. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is een datacenter en wat kun je verwachten?

Digitalisering raakt vele vlakken van onze samenleving en het ontwikkelt zich razendsnel. Je kunt hierbij denken aan Cloud, Artificial Intelligence, 5G netwerken en meer. Vrijwel al deze technologieën zijn gehuisvest in een datacenters. Om deze reden worden datacenters het fundament van de digitale economie genoemd. In dit artikel leggen wij je uit wat een datacenter doet en wat je kunt verwachten van een datacenter.

Wat is een datacenter?

Een datacenter is een hoog beveiligd pand met één doel en dat is ervoor zorgen dat jouw computerservers met jouw digitale applicaties altijd blijven draaien. Dit doet een datacenter door te faciliteren in stroomvoorzieningen, koelingen, beveiliging en data infrastructuur. Al deze systemen zijn redundant. Dit betekent dat al deze systemen meervoudig uitgevoerd worden. Zo hebben wij bijvoorbeeld in Datacenter Groningen vier koelsystemen staan, waarvan er twee ten allen tijden draaien. Mocht er één uitvallen hebben we een reserve koeling. Wanneer ook deze uitvalt, neemt de andere koeling het automatisch over. Kortom een datacenter is een gebouw waar jij jouw servers en digitale applicaties veilig kunt laten draaien.

Wat voor soorten datacenters bestaan er?

Er bestaan twee soorten datacenters, namelijk multi-tenant en single tenant. De eerste categorie noemen we ook wel colocatie datacenters. Multi-tenante datacenters verhuren in principe datacenter ruimte. Een single-tenant datacenter faciliteert daarentegen alleen in de eigen behoeften van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een bank of overheidsdiensten. Deze datacenters noemen we ook wel bedrijfsdatacenters.

Wat kan ik verwachten van Datacenter Groningen?

Voordat je naar een datacenter gaat, wil jij weten wat je kunt verwachten en dat begrijpen wij als geen ander. Datacenter Groningen is de plek waar jij jouw data en apparatuur kunt opslaan. Wij zijn de locatie waar alles goed geregeld is en de locatie die ervoor zorgt dat jij je nergens druk om hoeft te maken. Van de koffie tot aan de koeling alles is tot in detail geregeld voor jou. Wij denken met je mee. Of het nu gaat om slimme en innovatieve oplossingen of in een verhuizing van het ene datacentrum naar het andere. Wij staan voor je klaar en je kunt gemakkelijk contact met ons opnemen. Want wij zijn jouw partner in data!