Datacenter Groningen 100% Nederlands

26 november 2019

Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de waarde van hun data. Waar vroeger vaak werd gedacht Wie wil mijn data nou hebben?, komt er door de voortdurende berichtgeving over cybersecurity en ingrijpende hacks steeds meer het besef dat criminelen het vaak op data gemunt hebben. Het veilig opslaan van bedrijfsdata – ook met het oog op de Wet Bescherming Persoonsgegevens – is dan ook een punt om goed over na te denken.

Steeds meer datacenters komen in buitenlandse handen

Behalve veiligheid speelt er nog iets anders op het gebied van bedrijfsdata. Bedrijven van buiten Europa zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met het overnemen van datacenters op strategische plekken. Dit kan nogal wat juridische consequenties hebben, want bedrijven krijgen te maken met wetgeving uit andere landen.

Data kunnen natuurlijk eenvoudig van A naar B verplaatst worden. Wanneer het een clouddienst betreft, dan kan de cloudaanbieder gebruikmaken van Cloud as a Service. Met andere woorden: hij is een wederverkoper van andermans cloud en is geen eigenaar van de fysieke hardware. Of de fysieke hardware staat bij een datacenter dat eigendom is van een bedrijf uit een land met meekijkwetgeving, zoals de Verenigde Staten met de bekende Patriot Act of Cloud Act.

Vraag je af: waar staat de fysieke hardware?

Wellicht gaat bovenstaand verhaal je enigszins boven de pet. Daarom het volgende advies. Als je als bedrijf bezig bent met een cloud oplossing, of dit nou private of public is, stel dan vragen over waar de fysieke hardware is geplaatst. De cloud moet namelijk toch echt op servers draaien die fysiek in een of meerdere datacenters staan. Zoek vervolgens uit wie de eigenaren van deze datacenters zijn.

Datacenter Almere en Datacenter Groningen zijn beide eigendom van een Nederlandse onderneming. We zijn dus gegarandeerd 100% Nederlands en ook nog eens geografisch goed gescheiden in Groningen en Almere.