Wat is een datacenter en wat kun je verwachten?

#Datacenters

Digitalisering raakt vele vlakken van onze samenleving en het ontwikkelt zich razendsnel. Je kunt hierbij denken aan Cloud, Artificial Intelligence, 5G netwerken en meer. Vrijwel al deze technologieën zijn gehuisvest in een datacenters. Om deze reden worden datacenters het fundament van de digitale economie genoemd. In dit artikel leggen wij je uit wat een datacenter doet en wat je kunt verwachten van een datacenter.

Wat is een datacenter?

Een datacenter is een hoog beveiligd pand met één doel en dat is ervoor zorgen dat jouw computerservers met jouw digitale applicaties altijd blijven draaien. Dit doet een datacenter door te faciliteren in stroomvoorzieningen, koelingen, beveiliging en data infrastructuur. Al deze systemen zijn redundant. Dit betekent dat al deze systemen meervoudig uitgevoerd worden. Zo hebben wij bijvoorbeeld in Datacenter Groningen vier koelsystemen staan, waarvan er twee ten allen tijden draaien. Mocht er één uitvallen hebben we een reserve koeling. Wanneer ook deze uitvalt, neemt de andere koeling het automatisch over. Kortom een datacenter is een gebouw waar jij jouw servers en digitale applicaties veilig kunt laten draaien.

Wat voor soorten datacenters bestaan er?

Er bestaan twee soorten datacenters, namelijk multi-tenant en single tenant. De eerste categorie noemen we ook wel colocatie datacenters. Multi-tenante datacenters verhuren in principe datacenter ruimte. Een single-tenant datacenter faciliteert daarentegen alleen in de eigen behoeften van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een bank of overheidsdiensten. Deze datacenters noemen we ook wel bedrijfsdatacenters.

Wat kan ik verwachten van Datacenter Groningen?

Voordat je naar een datacenter gaat, wil jij weten wat je kunt verwachten en dat begrijpen wij als geen ander. Datacenter Groningen is de plek waar jij jouw data en apparatuur kunt opslaan. Wij zijn de locatie waar alles goed geregeld is en de locatie die ervoor zorgt dat jij je nergens druk om hoeft te maken. Van de koffie tot aan de koeling alles is tot in detail geregeld voor jou. Wij denken met je mee. Of het nu gaat om slimme en innovatieve oplossingen of in een verhuizing van het ene datacentrum naar het andere. Wij staan voor je klaar en je kunt gemakkelijk contact met ons opnemen. Want wij zijn jouw partner in data!