Redundantie netwerk, stroom en koeling

#Connectiviteit #Datacenters #Redundantie #Stroom

Datacenter Groningen heeft al enkele jaren achtereen een uptime van 100%.

In de inrichting is gekozen voor een N+1 redundantie, op elektrotechnisch en koeltechnisch component niveau.

Er zijn twee elektrotechnische paden beschikbaar naar de servers toe. Dit houdt in dat als er een kritisch component in de elektrotechnische of koelinstallatie in onderhoud is of defect raakt, het datacentrum gewoon blijft functioneren.

Dit ontwerp komt overeen met in de markt bekende tier 2 specificatie (TAI 942), waarbij het redundante pad van de eindverdeler naar de 19″racks een tier 3 specificatie is.

Electrotechnisch

Bij een stroomstoring op het stroomnet is zal de eerste spanningsdip worden opgevangen door de UPS (Uninterupptible Power Supply). Daarna zal het noodstroom aggregaat (12 uur brandstof) de stroomproductie overnemen.
De UPS zorgt er voor dat alle kritische apparatuur in alle gevallen voorzien wordt van spanning en dat deze spanning ‘schoon” is. De gebruikte UPS’en zijn modulair en ook in een N+1 configuratie.

Koeltechnisch

Op de datavloer gebruiken wij zogenaamde warme en koude paden (cold-corridor). Hierdoor komen de koude en warmte lucht niet met elkaar in contact. Deze inrichting geeft de meest efficiënte manier van koelen weer. De koude lucht wordt onder de vloer geblazen. Via strategische geplaatste ventilatietegels komt de koude lucht in de afgesloten ‘koude straat’ waar deze aangezogen wordt door de servers. De servers gebruiken deze lucht om warmte aan af te staan. Deze warmere lucht wordt vervolgens in de ruimte uitgeblazen en verwerkt.

Voor de koeling wordt gebruik gemaakt van zo veel mogelijke directe vrije koeling. Dit houdt in dat er gekoeld wordt met behulp van de buitenlucht. Dit is mogelijk omdat de temperatuur op zaal meestal hoger is dan de temperatuur buiten. Als de directe vrije koeling niet meer toereikend is wordt gebruik gemaakt van een koelinstallatie die ook de bevochtiging en ontvochtiging regelt. Dit biedt een optimaal binnenklimaat voor de ICT apparatuur.

Energieverbruik

Voor de koeling wordt gebruik gemaakt van zo veel mogelijke directe vrije koeling. Dit houdt in dat er gekoeld wordt met behulp van de buitenlucht. Dit is mogelijk omdat de temperatuur op zaal meestal hoger is dan de temperatuur buiten. Door deze toepassing wordt er veel energie bespaard.
De UPS’en zijn zeer efficiënt en energiezuinig.