
Bedrijven zijn verplicht energie te besparen. Dat op zich is geen nieuws. Nu de overheid dit jaar extra toezichthouders gaat inzetten om de wet te handhaven, staat het thema energie besparen voor veel bedrijven weer hoog op de agenda.
Van het gas af
Als datacenter zijn we elke dag bezig om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Niet alleen voor onze eigen systemen, maar ook voor de systemen van onze klanten. Al bij de bouw van het datacenter, was energiebesparing een aandachtspunt. We wilden direct van het gas af en daarom heeft Datacenter Groningen geen gasaansluiting. Die doelstelling van Minister Wiebes hebben we dus al gehaald.
Vrijgekomen warmte vindt nieuwe bestemming
Bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het milieu door te focussen op C02-reductie. Al verscheidende jaren krijgen Datacenter Groningen stroom geleverd uit een windturbine, waardoor we geen CO2-uitstoot hebben om alle ICT draaiende te houden.
Zijn we er dan al? Nee, zeker niet. Als datacenter zijn we continu aan het kijken of we nog optimaler gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de warmte die vrijkomt van de ICT van onze klanten. Nu gebruiken we het om de koude buitenlucht die gebruikt wordt voor koeling bij te verwarmen. We willen namelijk dat de airflow voor de ICT zo constant mogelijk is: 25 graden en 40-45% luchtvochtigheid.
Daarnaast kijken we naar mogelijkheden om restwarmte op een warmtenet te transporteren naar andere bedrijven. Dit zijn grote en dure projecten en daar zijn diverse stakeholders zoals de overheid, energiebedrijven, etc., voor nodig, waardoor dit soort opties niet voor iedereen binnen handbereik ligt.
Vele kleintjes maken ook een grote
Gelukkig zijn er ook eenvoudiger manieren om op kleine schaal bij te dragen aan energiereductie. Onze klanten kunnen bijvoorbeeld kijken of ze hun ICT kunnen vervangen voor energiezuinigere servers. Ook het vervangen van energieslurpende voedingen door nieuwe, zuinige voedingen is een reëel en betaalbaar alternatief. Een andere optie: door software die op de servers draait te analyseren, kun je vaststellen wanneer de server niet actief is en deze in slaapstand zetten.
Dus er zijn grote maatregelen die te nemen zijn, maar ook kleine. En zoals het spreekwoord zegt vele kleintjes maken ook een grote. Ben je benieuwd hoe je met jouw ICT kan bijdragen aan energiebesparing? Of ben je al heel lang bezig met dit topic en wil je jouw ideeën met ons delen? We horen graag van je!