Cyber crime is helaas niet alleen meer vervelend voor consumenten en bedrijven. Het vormt ook een werkelijke bedreiging voor onze samenleving.
Het Openbaar Ministerie en Politie Arrondissementsparket Noord-Nederland heeft al veel ervaring met het opsporen van deze cybercriminelen. Er zijn ook landelijke initiatieven waar ze kennis uitwisselen zoals Electronic Crime Task Force of het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
Datacenter Groningen vindt het ook belangrijk dat de opsporingsdiensten inzicht krijgen in de ICT sector en daarom organiseerde zij een een bijeenkomst.
Er is nog wel eens verwarring over de rol van een Datacenter binnen het bestrijden van cyber crime.
Ongeveer 25 personen van de Politie en het OM waren daarom op 26 september op bezoek bij Datacenter Groningen.
Vooraf waren er een aantal vragen ingediend die tijdens deze ochtend werden behandeld. Ook hostingsbedrijf Linqhost was aanwezig. Robert van den Berg van Linqhost vertelde over hun werkwijze als er vermoedelijke cyber crime activiteiten worden geconstateerd.
Het OM vertelde dat het wel eens gebeurt dat een hostingsbedrijf gelijk de desbetreffende klant inlicht over het verzoek om data te verstrekken. Dit kan natuurlijk leiden tot ongewenste situaties. Robert van den Berg gaf aan zich wel voor te kunnen stellen dat dit gebeurt, in het kader van klant belang. Zelf heeft Linqhost nog geen verzoek gekregen van het OM om data aan te leveren.
Een andere vraag die aan de orde kwam was; hoe screent het datacenter zijn klanten? Het OM stelde de vraag dat een criminele organisatie met een kvk inschrijving zomaar klant kan worden. Andrew van der Haar van Datacenter Groningen gaf aan dat zij wel hun klanten checkt, maar geen inhoudelijke controle doen. Want waar is dit te checken? Is er een register dat geraadpleegd kan worden? Het ligt natuurlijk gevoelig, omdat sommige klanten juist in een datacenter zitten vanwege de veiligheid.
Een belangrijk punt vanuit het OM was dat er toch aangifte wordt gedaan bij constatering van cybercrime. Datacenter Groningen en Linqhost gaven beide aan dit te doen als dit aan de orde komt, maar dat dit op heden nog niet nodig is geweest. Een DDos die wordt weggefilterd door bijv. de NaWas wordt nu niet gemeld. Het is het onderzoeken waard of dit ook gemeld moet worden. Dan zou het handig zijn als dit ook online zou kunnen. Het vergt nu veel tijd om fysiek naar een politie bureau te moeten gaan om daar aangifte te doen. Terwijl het vaak niet eens gaat om cybercrime die gericht is tegen het datacenter of tegen de hoster, maar tegen de eind gebruiker. Het OM gaat onderzoeken of hier mogelijkheden voor komen in de toekomst.
Daarnaast zijn er diverse andere punten doorgesproken.
Het was een innoverende ochtend voor zowel Datacenter Groningen, Linqhost, OM en Politie.
We hopen dat we hierdoor ook kunnen bijdrage aan een veilige digitale economie.
Andrew van der Haar
Datacenter Groningen
Meer informatie over cybercrime, Politie en OM:
Click hier hoe je aangifte kunt doen>>
Nationaal Cyber Security Centrum >>
Openbaar Ministerie en Cyber Crime >>
Eerdere bijeenkomst Cyber security >>